Fun In B.C.  

Welcome to the Fun In B.C. forums. your outdoor adventure headquarters.

As guest on our site, you have the chance to take a look around and get an idea of what we're all about. Feel free to check out some of the current topics of discussion and some of the stories of adventure gone by, by clicking on the top right picture to view past "Pictures of the week" .

Don't be shy, come on in. By joining our free community you'll be able to join in the fun with other outdoor adventurers and find out about upcoming events. you will also get access to View posted pictures. Stop sitting on the outside looking in, join today it's easy and it's FREE.

It's time for you to start having FUN..... in BC!!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact support.

HOTMAIL USERS: Check your 'junk mail' folder for the confirmation message and add 'funinbc.com' to your safe list so you don't miss anymore important emails from us.

Go Back   Fun In B.C. > All about your Ride > Chevy ramblings

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 11-22-2009, 03:18 PM
fishhead's Avatar
fishhead fishhead is offline
twisted metal n broken glass gives me a
Swollen Member
 
Join Date: Mar 2004
Location: in a trailer down by the mill
Posts: 2,219
fishhead bad newbie
Reputation: 0
89 Snickeldime charging issues

so the truck died on me the other night couldn't get it running ended up putting my wand through the back window grabbing tools(another story)

ended up getting it towed home checked the batt it was stone cold dead, charged it over the last 2 days and its holding a charge, got the alt. tested at the elec shop and its 100% working.
I have put it all back together and can start it and it runs but as soon as i disconect the battery to run it off the alt. it dies instantly.

now i aint a wiring guy so i come to you

what the fuck is wrong with it

I checked all fuses and wiring all the way from battery to alt and back from the alt to the wiring harness going through the fire wall and cant find anything wrong with it



what am i missing, this is my dd and i need to be able to make it to work tomorow
__________________
\oo/_ (.) _\oo/
Reply With Quote
  #2  
Old 11-22-2009, 04:00 PM
nate980 nate980 is offline
Prospect
 
Join Date: Jul 2009
Location: Langley
Posts: 236
nate980 Good newbie
Reputation: 12
Problem defintly lies with something to do with the alternator... Maybe find another one as there easy to do.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-22-2009, 04:23 PM
tchevy tchevy is offline
Out-N-About
 
Join Date: Oct 2007
Location: maple ridge
Posts: 379
tchevy Unknown Newbie
Reputation: 10
got a voltmeter??
__________________
Smok'em If ya Got'em
Reply With Quote
  #4  
Old 11-22-2009, 04:41 PM
230's Avatar
230 230 is offline
there's a visine for that
 
Join Date: Oct 2004
Location: Princeton
Posts: 4,397
230 bad newbie
Reputation: 0
What are ya driving these days? does it have a regulator thats on the inner fender.There must be something between the alt and battery that is pooched.Should be easy to find.
__________________
What one person receives without working for, another person must work for without receiving.
Reply With Quote
  #5  
Old 11-22-2009, 04:42 PM
trencher trencher is offline
Having FUN IN B.C.
 
Join Date: Aug 2006
Location: westbank....not westkelowna
Posts: 744
trencher bad newbie
Reputation: 9
It shouldn't run with the battery unplugged. Check your battery voltage without it running (with a multimeter) and then start it and check what you have at the battery then....should be more. If you turn the lights on it will go up more even. If you get that then you are charging...if not check the wire from the alternator to the battery/or starter...however it is set up
__________________
I may be an but at least i'm consistant
Reply With Quote
  #6  
Old 11-22-2009, 04:51 PM
nate980 nate980 is offline
Prospect
 
Join Date: Jul 2009
Location: Langley
Posts: 236
nate980 Good newbie
Reputation: 12
Quote:
Originally Posted by trencher View Post
It shouldn't run with the battery unplugged.
Yes it can....
Reply With Quote
  #7  
Old 11-22-2009, 05:41 PM
85chevy 85chevy is offline
Nothing Runs Like a Deere
 
Join Date: Feb 2009
Location: Langley, BC
Posts: 2,471
85chevy Good newbie
Reputation: 12
Once its running the voltage from the alternator runs everything and tops up the battery easiet way to check what the problem is. So if ur taking the battery connection off and its dying the wires coming from the alternator must have a short or have lost contact some where. Should be 2 wires coming from the ignition that turn it on if they don't have voltage with the ignition on its not turning on which is most likely ur problem if u have tested the alternator and its working properly. And yes battery voltage is some where above 12 volts off and while running should be 14 volts but that is not the problem in this case.

Last edited by 85chevy : 11-22-2009 at 05:46 PM.
Reply With Quote
  #8  
Old 11-22-2009, 08:08 PM
trencher trencher is offline
Having FUN IN B.C.
 
Join Date: Aug 2006
Location: westbank....not westkelowna
Posts: 744
trencher bad newbie
Reputation: 9
Wow thats funny i could have sworn the cyrcuit needed to be complete to run....maybe its been a long time since i have had to diagnose a cars charging system....just equipment. Mag ignition will run but battery usually shouldnt
__________________
I may be an but at least i'm consistant
Reply With Quote
  #9  
Old 11-22-2009, 08:36 PM
mus-Tard mus-Tard is offline
ewwww mustard is gross
Swollen Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: not at your place
Posts: 2,921
mus-Tard Unknown Newbie
Reputation: 10
fusible link?
had a simmilar problem with my truck and that is what it was for me.
__________________
is it true that if you touch your eye to a brown eye, you get a pink eye?
Reply With Quote
  #10  
Old 11-22-2009, 09:20 PM
nbrowser nbrowser is offline
Happy Newbie :)
 
Join Date: Dec 2006
Location: Abbotsford BC
Posts: 1,420
nbrowser Good newbie
Reputation: 11
Quote:
Originally Posted by trencher View Post
Wow thats funny i could have sworn the cyrcuit needed to be complete to run....maybe its been a long time since i have had to diagnose a cars charging system....just equipment. Mag ignition will run but battery usually shouldnt

Yep, most vehicles with an alternator that's healthy will run with the battery disconnected.....this is how some mechanics will do a battry replacement and not wipe out the radio settings/ECU learnings etc.
Reply With Quote
  #11  
Old 11-22-2009, 09:27 PM
nate980 nate980 is offline
Prospect
 
Join Date: Jul 2009
Location: Langley
Posts: 236
nate980 Good newbie
Reputation: 12
Meh, when I change a bettery I don't care about that stuff . No customers have complained yet
Reply With Quote
  #12  
Old 11-23-2009, 07:02 AM
nbrowser nbrowser is offline
Happy Newbie :)
 
Join Date: Dec 2006
Location: Abbotsford BC
Posts: 1,420
nbrowser Good newbie
Reputation: 11
I hate doing ECU re-learn procedures....if I can avoid it, I make it happen !
Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump



Powered by vBulletin® Version 3.6.4
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Style Design By: Resourcelabz.se