PDA

View Full Version : 95 HB hard to start


nissand21
12-17-2012, 07:12 PM
Lent my 1996 Nissan pickup to a friend a few weeks ago. He brought it back, it sat for about a week (just below freezing temps), went out and tried to start it.... just kept cranking... and cranking....

Checked for spark, looks good. Pulled the line off after the fuel filter, getting fuel. Could hear the fuel pump cycle on when I turned the key to ON (not actually turning the truck over...).

Eventually, it started (after trying the things above, tried cranking it and could hear it kick a bit so kept on it a bit longer and it eventually fired up). Until it gets a little warmer, sort of hesitates and stutters while I'm driving.

Now if I let it sit for more than a couple days, run into the same problem. I tried running some Seafoam through to take any water out of the fuel, then refilled the tank. Still no dice.

Any ideas? Fuel pump getting weak? Cold start injector?

Thanks!

Apathy
12-19-2012, 01:26 PM
I assume you have a 3.0L.

Have you checked your air filter?
I've had them freeze up.

check your coil connections.

other than that, its hard to say.

nissand21
12-19-2012, 04:46 PM
Yep, air filter is good. Borrowed the fuel pressure gauge kit from work, will give that a try over the next couple days to see where I'm at.

I'll take a look at the coil connections later tonight though, thanks.

Apathy
12-20-2012, 08:57 AM
if you give it a shot of ether and she fires right up, then look at the cold start

Hellboy
12-25-2012, 02:47 AM
my 93 started doing that when the fuel pump was on the way out. it did weird shit like that for a month and a bit then it crapped out entirely.

nissand21
06-29-2013, 06:14 PM
Forgot to update, it ended up being my distributor. The centre pin was corroded and not making a good connection.

Since then I've replaced the timing belt, water pump, belts, hoses in trying to get it up to snuff to pull our "new" tent trailer. Just did the tensioner rod (runs from lower a-arm to frame), it had worn an egg-shaped hole in the frame and was making lots of noise and hopefully it'll be good for a while!

320k and still going sort of strong. :D