PDA

View Full Version : 93 Cherokee no overdrive


godtool
05-02-2012, 08:21 AM
Other day our 93 Jeep Grand Cherokee the overdrive does not work. Buddy said drop pan on tranny and check ohms on the 4 solenoids. The solenoid that tests over 20 ohms will be the burnt out overdrive solenoid. Yet he said look for one aftermarket or at Jeep before you start taking it apart. Anyone similar issues or good parts kicking around?

85chevy
05-02-2012, 04:22 PM
Ever changed the fluid in it?

Chopstick
05-02-2012, 05:39 PM
are the solenoids electric :dontknow: wouldnt it through a code?

Happypants
05-02-2012, 08:34 PM
if it was a solenoid it should throw a code, turn the key on to the start position but dont start it and then off 3 times and the check engine light will start flashing, count the flashes, it will flash fast a series of times, then pause then flash a few more times so on and so fourth, then post the codes

godtool
05-03-2012, 10:13 AM
Thanks for the help! I was too perplexed yesterday to troubleshoot it so dropped it off at tranny shop. Will post later what they found out :)

godtool
05-03-2012, 01:09 PM
Mechanic said something about a throttle sensor that throttle is stuck at 50% therefore tranny will not go to overdrive, regardless how far skinny pedal is pressed. Mechanic suggested find new or used overdrive switch for dash. He feels that may be the problem. Buddy has a jeep for parts so I'll see if his switch will work. Plus shop did not have proper adapter for their testing equipment to diagnose tranny.

D-Ass
05-03-2012, 03:37 PM
if it was a solenoid it should throw a code, turn the key on to the start position but dont start it and then off 3 times and the check engine light will start flashing, count the flashes, it will flash fast a series of times, then pause then flash a few more times so on and so fourth, then post the codes

Dude really? The key has to be turnd 5 times not 3! Second the trans does not go tjhrough the check engin light at all. The trans can only be read through the the com plug under the hood!

Happypants
05-03-2012, 04:59 PM
My jeep is only 3 key turns, Mabey it's different for the
Zjs, I dunno,

godtool
05-10-2012, 09:12 AM
So replaced overdrive solenoid since Mechanics Snap-On computer said o\d switch was good yet said problems in o\d circuit damaged and he said to replace o\d solenoid. Still no overdrive :( So to eliminate o\d switch since so many wires go to it we took o\d switch out of dash and looking for a good one to test with. In the meantime everyone here is telling us to check all wires under truck and behind dash for broken or loose wire. Its my GF's jeep and she would rap her knuckles on speedo cause sometimes it wont work right so mechanics said to look under dash instead of us paying them to do it (by the hour $$$) So any other ideas?

godtool
05-14-2012, 03:42 PM
So replaced overdrive solenoid and all the conections and all seems good yet no overdrive!! Yet did notice o\d cacellation button light flashing so here is the sequence we wrote down:

flashes twice
pause
flashes once
pause
flashes 5 times
pause
flashes 5 times

So I wonder what that means??

Happypants
05-14-2012, 03:44 PM
O2 sensor needs to be replaced, and code 55 is just a end code, means nothing

Chopstick
05-14-2012, 08:02 PM
Maybe your overdrive gear blew up

Here's for the codes http://www.2carpros.com/questions/jeep-cherokee-1993-jeep-cherokee-diagnostic-fault-codes

godtool
05-15-2012, 07:08 AM
That link did not work. Yet I have a print out of codes and the flashes refer to "21" which says "governor pressure solenoid output" yet tranny shop replaced overdrive solenoid and I think the soenoid that comes with the govenor solenoid. Like they come as a pair. Yet it could an O2 sensor??

Chopstick
05-15-2012, 09:10 AM
I guess the link only works for iPhones. Oh well, good luck

godtool
06-26-2012, 10:47 PM
Back again. Still no overdrive and the link works on our newer computer. So a defective O2 sensor can be the culprit eh? The link talks about upstream and downstream O2 sensors. Does that mean there are two? Its my girlfriends jeep and she is frustrated I cant find the problem. She has done some research and her searching has pointed to trying a good used TCU or sometimes called a TCM. Both shops I took it too couldnt fix it even after overdrive and govenor solenoids replaced, I totally forgot about O2 sensor suggestion and that sensor may be an inexpensive solution, Any other pointers would be suggested since I need to get out of this wet dog house :(

4skin
06-26-2012, 11:40 PM
tell her to find a better mecanic

godtool
06-29-2012, 10:39 AM
Can anyone reccommend a good jeep cherokee mechanic in the Cariboo?

Chopstick
06-29-2012, 12:15 PM
Is this thing the 4l engine or the v8 one? Is there a "check engine" light on or nothing?

Leithmc
06-29-2012, 03:10 PM
Cory, if it's an AW4, I have 2 spare ones. I'll sell you one if you need.

godtool
06-30-2012, 12:57 PM
It has a straight 6. And it has 2wd, 4 h and 4 low so not AW4. Funny no engine light comes on in fact and warning lights on dash dont even come on when you go to start it. Like normally in my 03 Silverado engine light goes on when you put key to on and then after it starts it goes out. Jeep does not even do that.

Happypants
06-30-2012, 07:35 PM
Burn the fucking thing, seems like it would be less of a problem if u did

85chevy
06-30-2012, 07:53 PM
The check engine light has probably been taken out by the previous owner

Chopstick
07-01-2012, 03:01 PM
The check engine light has probably been taken out by the previous owner

I doubt it. Like D-ass said before the trany won't put out an error code but a failed o2 sensor will

godtool
07-02-2012, 09:59 AM
So are you saying replace O2 sensor and o\d should work again?

Cookie
07-04-2012, 10:43 PM
just post whoring.....carry ondont mind me

ROBO
07-05-2012, 07:32 AM
ok.... o2 has nothin too do with overdrive..first are you confusing od with lock up? should go .. 1..2..3..4.. lock up . lock up and od are two differnt circuits.. but one does effect the other .. find out what rans u have and leta go form there.

godtool
07-06-2012, 02:25 PM
Last mechanic said its the A500 aka the 42

godtool
11-26-2012, 09:45 PM
Mechanics at 100 Mile New & Used found wiring to be incorrect and wired it properly and now od works fine! It appeared someone wired it incorrect yet it worked but eventually cooked one of the parts to make od work. They replaced defective parts and still no worky and then after re-checking the wiring they found wires not correct so they fixed wires and now od works!

Hellboy
11-27-2012, 01:14 AM
so u outta ur dog house now lol

Chopstick
11-27-2012, 12:04 PM
U should just get. Rid of the auto and install a 5spd